marți, 29 ianuarie 2013

La patinoar

Ionica era un om fericit. Avea casa, masina si o familie frumoasa, deci se poate spune ca avea ce ii trebuie unui om sa fie fericit. Si Ionica asa era, un om fericit, linistit, numai ca un pic cam obosit. Oboseala se datora faptului ca avea un serviciu care il obliga sa alerge prin tara cu masina. Nu ca lui i-ar fi placut foarte tare, dar nu avea ce face, pentru ca in Romania nu avea alta solutie: trenurile mergeau incet, autobuze sau autocare nu erau foarte multe, asa ca singura optiune ramanea masina. Asta era cauza pentru care facea foarte multi kilometrii .
Astfel, dupa o saptamana cand fusese plecat prin tara Ionica era acasa, in weekend, si statea cu familia. Afara era cam frig, asa ca nu stiau ce o sa faca, sa treaca timpul. Cum Viorica, cea mica, vroia de mult la patinoar , Ionica o intreba:
- Viorica, fata tatii, vrei sa mergem la patinoar? Sa te dai pe gheata, sa te distrezi, poate si mancam acolo....
- Da tatii, vreau!!! Hai sa mergem, hai sa mergem, hai, hai!! Te rooooog!
- Viorico, daca am zis ca mergem, mergem. Hai sa ne imbracam.
Ionica o striga si pe sotia lui, Marioara, care era la bucatarie, bea cafea:
- Marioara, scoate tu haine pentru asta mica, sa mergem cu ea la patinoar. Ca stii ca vrea, si intri tu cu ea, ca daca intru eu raman aia fara gheata.
- Bine Ionica, acum le scot, si mergem.
Marioara se duse , scoase hainele pentru Viorica si le aduse, dupa care pleca sa se imbrace si ea cu haine de iesit afara. Ionica se apuca si imbraca copilul, dupa care se duse si el si se imbraca. Dupa ce au fost gata au iesit si au mers la masina. Au plecat ei si dupa vreo 20 de minute (era destul de departe patinoarul) au ajuns, au umblat cam 15 minute prin parcare sa gaseasca loc, si au parcat. El si Marioara au lasat hainele in masina, si toti trei au intrat in Mall - asa e acum, modern, patinoarul sa fie in Mall, nu oricunde si oricum.
Ajunsi la patinoar Ionica lasa fetele pe o banca si se duse sa dea banii: pentru intrare Vasilica, pentru patine Vasilica, pentru intrare Marioara, pentru patine Marioara, pentru foca si cate si mai cate. Pana la foca nu i s-a parut nimic anormal. Numai ca atunci cand a dat 35 de lei pentru o oratanie de plastic, de care sa se tina copila cand da din picioare atunci patineaza , a inceput sa se se intrebe ce costa asa de mult. Pana la urma a pleca de la casa cu 85 de lei dati si a primit in schimb un bon mic-micut sa ridice patinele.
S-a dus sa ridice patinele (doua perechi, sa nu uitam) plus foca. Cel de acolo i-a dat patinele , dar foca trebuia luata exact cand intrape patinoar. Marioara si VIorica s-au incaltat, i-au lasat ce haine erau de lasat, el a devenit brusc cuier, dupa care a luat si foca. Si fetele, impreuna cu foca vestita, au intrat pe patinoar. Incet-incet pe patinoar parca se daduse adunarea la miting, pentru ca desi la inceput nu parea aglomerat, dupa 5 minute erau peste o suta de oameni care incercau sa patineze.
Ionica se aseza si el intr-un colt, cu hainele pe el, si incerca sa se uite la Vasilica daca se misca si ea pe patinoar, daca ii place, daca patineaza si cate si mai cate. Dar nu prea reusea, ca erau prea multi oameni in fata lui, care nu se stie ce faceau acolo, dar aglomerau locul. Si Ionica nu intelegea de ce toata lumea trebuie sa stea numai in fata lui, de parca erau vorbiti sa nu il lase sa isi vada fetele pe gheata. Dupa vreo alte 15 minute  a inteles ce se intampla: in fata lui, la cele 3 mese care erau aruncate acolo, avea loc o petrecere de zi de nastere, a vreunui copil. Incepusera alti copii sa vina, sa incerce sa se joace, sa bea un suc, sa mance o aluna, dar era cam greu, la ce aglomeratie era.
Cum statea Ionica si se uita mai in gol, mai pe patinoar, simte o bataie pe umar. Cand se intoarce o vede pe Marioara cu Vasilica de mana, iesite de pe patinoar.
- Ce e cu voi, ce cautati aici afara? Gheata e acolo!!
- Nu mai stam, mai Ionica, ca nu ne place deloc.
- Da'ce are de nu va place ? Ce oti vrea  in plus?
- Ionica, nu ne place ca nu este elegant. E prea multi tarani si nesimtiti, care nu se uita cand mergi pe acolo.
Ionica se uita la ea, se uita la patinoar, si la final se uita la ceas. Facu un calcul si isi dadu seama ca pentru 25 de minte de patinoar platise 85 de lei, basca ca se chinuise cu foca de plastic. Si trase o concluzie:
- Marioara, costa al dracului de mult sa te distrezi !!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu