joi, 31 ianuarie 2013

Ozn-ul

Inca era noapte cand Gheorghe iesi afara din casa sa inceapa treburile. Ca animalele nu stateau dupa somnul lui, si asa se si invatase de cand fusese in armata: la 4 jumate era in picioare, dadea cu apa rece pe fata si se apuca de treburi.
Merse prima data la vaca si ii puse in iesle un brat de fan, sa aiba ce manca pana se lumineaza. Nu mai stia ce sa faca cu vaca asta, ca de cand o dusese la monta manca ca disperata. Ii dadea si fan, si coceni, si iarba, si tot nu parea sa se sature. Merse dupa aia la porci si le dadu o galeata de boabe, ca astia erau multi. Dupa ce le dadu si porcilor isi zise ca e momentul sa o trezeasca si pe Leana, ca se facuse 5 jumate. Se intoarse sa plece spre casa si ramase traznit: pe dealu' de langa scoala era o dracovenie cu multe lumini, de ziceai ca e discoteca lu' Codin a lu' Bunaziua. Se uita Gheorghe inca o data, isi dete palaria pe spate si se scarpina pe frunte, dupa care iesi din curte sa se duca la vecinu' Gigi. Asta era mai scolit, ca facuse si profesionala la seral, si poate stia el ce e dracovenia aia.
- Gigi, te trezisi ma?
- Ce e Gheorghe, nu ai somn de umbli pe ulita?
- Ma Gigi, vazusi dracovenia de langa scoala? Aia cu lumini multe?
Gigi se intoarse catre ce ii arata Gheorghe ai ramase si el cam tacut.
- Ma, io nu am mai vazut din astia! Si stii ca sunt scolit pi la Severin!!
Amandoi se uitau catre dracovenie uimiti si nu stiau ce sa creada.
- Mai Gigi, hai la sefu' de post sa vedem el ce zice. Ca mie mi-e cam frica ....
Plecara amandoi spre Politie, unde Nicu era deja ajuns si stia de dracovenie. Nici nu se putea altfel, ca ajunsese Baba Floarea inaintea lor. Si daca Baba Floarea stia, apai atunci sigur se aflase si la Craiova, ca era mai rau ca aia de la radio. Numai ca acum era cam prima data cand o vedeau pe Baba Floarea tacuta si nu vorbea. Pesemne se speriase !
- Nicule, ce-i dracia aia? Ca zici ca e comedie ca la balci!
- Gigi, sa ma bati daca stiu ce naiba e! Nu vazui in viata mea asa ceva! Si unde mai pui ca e si langa americanii aia de tot vin pe la noi!
- Sa stii ca ie iextraterestii din aia de dadura la televizor!! zise Gigi.
- Auzi, Nicule, sa nu fie tot de la ei, ca astia nu prea sunt normali! Au multe dracii din astia!
Si stateau cu totii in fata postului de politie si se uita la dracovenie, cand, dintr-p data, se stinsera luminile de pe ea. Atunci Nicu isi facu curaj si zise:
- Io ma duc acolo, ca trebuie sa vad ce ie asta! Si daca nu io, care sunt legea aici, atunci cine?
Intra in post, isi lua centura cu tocul de la pistol si bulanu' si incepu sa mearga spre scoala. Mai de rusine mai de nevoie plecare dupa el si Gigi si Gheorghe. Baba Floarea disparuse de mult, mormaind rugaciuni in barba.
Cei trei mai vazura cate un vecin curios, dar nu mai vru nimeni sa vina cu ei. De, le era frica!asa ca cei trei ajunsera aproape de dracovenie. Si ramasera muti cand vazura 3 aratari cam verzui care se invarteau in jurul ei. Dupa cum mergeau pareau cam nervosi si agitati, scoateau niste sunete care semanau cu latratul si tot aratau spre dracovenie.
Uitandu-se Nicu mai atent (de, el era organul de lege) vazu ca dracovenia era cam inclinata, de ziceai ca avea pana. Apropiindu-se si mai mult vazu ca din 3 picioare mai avea numai 2. Nicu se uita, se apropie de dracovenie si vazu ca aratarile nu il bagau in seama. Asa ca incepu sa se uite pe unde trebuia sa mai fie si al treilea picior, poate doar-doar le putea ajuta pe alea 3, ca acum parca erau babele din sat la hora! asa se agitau. Dand roata dracoveniei Nicu gasi o panza de bonfaier si niste urme de caruta, care duceau la casa lu' Marin Tiganu din Capu' Satului. Pleca dupa urme si ii vazu pe puradeii lu' Marin cum carau piciorul dracoveniei in caruciorul de butelii. Si se intoarse la Gigi si la Gheorghe:
- Ma da' prosti si iextraterestii astia! le furarara tiganii picioru' de la dracovenie si il duc la fier vechi!!!!!!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu