joi, 13 iunie 2013

Buba de greseala de computer

Vasile era taran, dar de cand facuse liceul la oras considera ca scapase de apasarea acestui nume. Nu mai vroia sa se intoarca in satul unde se nascuse si facuse scoala generala, mai ales ca acum deja era gata-gata sa primeasca o slujba buna. Pentru ca ii placuse sa invete luase note bune si facuse si el o  facultate unde a invatat sa lucreze pe calculator. Incet-incet a invatat programare, a invatat sa fie cel mai bun, si o data cu asta au venit si slujbele mai bine platite, cu bani mai multi. Statea si mult la serviciu, e drept, dar cum nu avea pe nimeni in viata lui, nici nu se grabea sa ajunga acasa. Uneori il prindea si 12 noaptea lucrand, si venea paznicul cladirii peste el, ca nu stia ce se intampla de este lumina.
Dupa cateva slujbe bune acum lucra la o firma destul de mare, unde facea ce ii place: lucra cu calculatoru, facea programe, le repare, intr-un cuvant cam ceea ce invatata se vreo 15 ani incoace. Numai ca il sunasera de la o alta firma, mai mare, si i-au zis ca il vor la ei, sa lucreze pentru ei. Ii dadeau si bani mai multi si putea si sa lucreze de acasa doua zile pe saptamana. Nu ca asta l-ar fi incantat, dar cum vroia sa plece de unde era acum a zis da si si-a anuntat seful ca pleaca. Si atunci a inceput calvarul !!!
Mai intai l-au trimis la o colega de la resurse umane , care dupa ce l-a tinut la usa 1 ora, l-a primit si s-a uitat cu acreala la el, intinzandu-i o coala de hartie, scrisa la calculator. Vasile se uita la coala, se uita la colega lui, se uita iar la coala si intreba :
- Ce fac cu asta ?
Colega, rupandu-se de la ce activitate importanta facea (manca un mar) ii raspunse cu un imens sictir:
- Te duci la toti  cei scrisi acolo sa iti semneze, dupa care in ultima zi vii cu ea la mine. Si mai repejor, ca nu am mult timp.
Vasile lua hartia, se uita pe ea, si cand vazu ca sunt 18 semnaturi de luat si ca cei 18 sunt imprastiati prin tot orasul (acum afla si el cate sedii are firma)  si il lua durerea de cap. Dar iesi pe usa si se duse la birou lui. Acolo incepu sa se organizeze, si cum avea si el, ca tot omul, ceva poze si filme facute prin vacante pe calculatorul de la serviciu si a zis sa nu le lase acolo, ca nu vroia sa le piarda. Asa ca a cumparat niste discuri si a scris pe ele tot ce avea el prin calculator, de la poze pana la melodiile pe care le sculta in timp ce lucra. Le-a luat frumos, le-a bagat in geanta, si a inceput sa umble dupa semnaturi. I se parea sa nu va termina in veci de umblat, dar cu doua zile inainte sa plece la noua slujba a predat caculatorul si dupa aia s-a dus sa ii semneze el intitulat director de securitate cibernetica. Nu auzise in viata lui de persoana in cauza, dar daca trebuie, trebuie!
A mers la biroul lui si acolo fu primit de un domn, cam la un metru jumatate si cam ciudat. Vasile dupa primele 5 minute a zis ca respectivul e bolnav de ceva epilepsie, de boala copiilor, ceva, ca prea era nervos, se agita, dadea din maini, si alte manifestari ca astea. Vasile mai vazuse asemenea comportament numai cand murise Codin a lu' BunaZiua din sat de la el, de facuse si spume . Dar isi zise in sinea lui ca "daca trebuie, trebuie!"
- Nu va semnez!! Nu va semnez si gata!!
Vasile, usor blocat, il intreba pe individ:
- Dar din ce cauza?  Ce am facut?
- Ati incercat sa sustrageti informatii potential confidentiale , in vederea unei posibile viitoare utilizari in scopuri frauduloase!
Lui Vasile ii iesisera ochii din cap cand a a auzit, mai ales ca nu a inteles decat fraudulos. Restul propozitiei ze pierduse undeva in aer.
- Nu va suparati, ce am facut ? Ca nu am inteles nimic!
- Ati copiat informatii pentru a le utiliza ulterior! Ati incercat sa faceti ilegalitati! Asta e incident de securitate!
Cand auzi Vasile de securitate isi aduse aminte de ce ii povestea tatal lui cand era copil si incepu sa ii fie frica. Ce facuse nu isi dadea seama, dar dupa cum o spunea domnul respectiv parea sa fie ceva serios si rau. Dar mai facu o incercare, ca macar sa stie si el ce a facut:
- Nu va suparati, dar tot nu inteleg!
- Ce nu intelegi domnule? Ai scris niste cd-uri si nu aveai voie! Nu ai voie sa faci asta! E interzis sa faci asta! e ilegal sa faci asta!
Vasile isi trase un scaun si se aseza, fara sa mai zica nimic. Isi aducea aminte de cd-urile alea, dar nu crezuse ca e ilegal sa le scrie. Ca doar erau poze cu el, cu vacantele lui, si tot asa. Si vroia si el sa ii ramana, sa aiba amintiri.
- Acum ce trebuie sa fac? Cum se poate rezolva?
Domnul se uita la el de parca era ultimul muritor de foame:
- Eu voi convoca o comisie, unde se vor analiza cd-urile. Vom analiza in detaliu cee ce este scris pe ele, precum si fapta dumneavoastra. Vom avea reprezentanti din partea tuturor departamentelor, precum si eu. Vom analiza totul cu mare antentie si cu mare raspundere.  Acum la revedere!
Vasile, baiat cu bun simt, mai facu o incercare de impacare:
- Stiti, eu sunt in ultimele zile, mai am doar semnatura dvs de luat, nu se poate urgenta procesul ? Sa rezolvam astazi sau maine, sa nu avem probleme.
In acel moment domnul director de securitate isi iesi din minti:
- Dumneata nu intelegi ca ai facut o foarte mare greseala si ca esti pasibili sa fii concediat?
Vasile iesi incet din camera, incercand sa ineteleaga cum poate fi concediat daca el deja era in ultimele doua zile. Dar cum problema era mai presus de el se duse in biroul pe care il ocupase, isi lua  ce mai avea de luat, si pleca incet catre casa. Si pe drum se gandea: uite cum am ajuns eu infractor! Ce o sa zica tata ?

Un comentariu:

  1. Sunt si eu un simplu taran, ma numesc Gheorghe. Sunt din acelasi sat cu Vasile si ne stim de multa vreme, am fost colegi cu el pe vremea cand scria programe si iar programe.
    Vreau sa spun ca de cand s-a aflat in sat de fapta lui Vasile, nu mai pot sa intru sa beau o tuica la barul din sat.
    Mereu cand intru in bar, incepand cu ospatarii si terminand cu barmanul toti tipa la mine si vor sa ma dea afara din bar. Cica ei nu servesc cu bautura lor persoanele care se inhaiteaza cu infractorii ca stiu ei, cine se aseamana se aduna si cine stie ce am facut si eu! Asa ca ei nu mai vor sa stie de mine!!
    Bravo Vasile! vezi ce ai facut?? Cine o sa mai aiba curajul sa umble cu tine, un infractor dovedit cu acte, un, cum se spune... un Hacker.
    Te astept sa-mi dai de baut ca nu am mai intrat in barul satului de la actiunea ta infractoriceasca.

    Cu prietenie al tau prieten taran Gheorge.

    RăspundețiȘtergere